Viktigheten av lys

Vi har sagt det flere ganger tidligere og vi gjentar det gjerne: vi er et nettsted som ser alternativt på livet og derfor omfavner vi også de som ser alternativt på livet og som har løsninger som ligger litt utenfor boksen på livets problemer.

Jo lenger nord vi beveger oss i landet jo viktigere blir lyset. Hvilket lys? Dagslyset, det fantastiske dagslyset som finnes der oppe. Eller er det mangelen på dagslys som er det fantastiske. Det er ikke godt å si, men det er ingen tvil om at lyset, eller mangelen på lys, er noe som er viktig i menneskenes liv nordpå, og dette fascinerer oss.

Hvordan klarer et folkeslag, vi må nesten få lov til å kalle dem for det, å holde ut de utrolige variasjonene som lyset gir dem? Halve året er det mer eller mindre stummende mørkt, mens det neste året omtrent er lyst nærmest døgnet rundt! Hvordan reagerer kroppen på dette? Hvordan reagerer hjernen og sjelen på dette? Hvordan klarer de å tilpasse seg disse utrolige endringene i lyset i løpet av et helt år. Det er så fantastisk, for noe av det mest utrolige er at mange faktisk kaller mørketiden for lystiden. Og hvorfor det tror du? Jo for solen, som ligger under horisonten, skaper nydelige lysspill på himmelen og i fjellene! Også har vi naturligvis også den beksvarte himmelen som er opplyst av nydelige stjernebilder og det sanseløst vakre nordlyset. Kanskje er det slik at man må ha en innstilling som dette for å overleve der oppe.

Det er ikke godt å si, men at de må være laget av noe spesielt er hevet over enhver tvil. Det er mange en ‘søring’ som ville bukket under når mørket legger sitt mest lystette lokk over verden der oppe. Kanskje får de lysbehandling? Kanskje lader de batteriene hver kveld med en dagslyslampe? Kanskje har de gjennom sommerhalvåret samlet opp nok lysnæring slik at det akkurat rekker gjennom den mørke tiden. Svaret er det nærmest umulig å si noe om, men at det er fascinerende er det ingen tvil om.