Treningstrender

Inneholder annonselenke til Stkfinans.no


Du har sikkert hørt det før og du vil garantert få høre det igjen: Det er viktig å trene! Det er viktig å trene og ikke minst for det mentale velværet ditt. I dag skifter trendene mye og det er endringer fra år til år hvordan man bør og skal trene.

Dette skal jeg skrive litt om i dag, og nettopp dette med trender er viktig for oss mennesker, og det gjelder naturligvis også når det kommer til trening. Vi tar opp ekstra lån gjennom låneagentsider som STK Finans og dess like, og vi investerer i treningsutstyr i hjemmene våre (Representativt låneeksempel: eff.rente 17,89%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 900, totalt 96.030.). Det er vekter, spinningsykler, romaskiner, tredemøller og gud vet hva! Hva er det som er trendene nå? Dette skal jeg se nærmere på i denne artikkelen, så heng med!

Endrer seg stadig

Crossfit. Spinning. Zumba. I dagens samfunn popper det opp nye trender innenfor fitness og de gjør det fortere enn du klarer å si ‘Fitbit’! Samtidig har trening aldri vært så naturvitenskapelig og teknologisk sofistikert, i tillegg til engasjerende, som i dag. Dette er selvsagt en god ting: jo flere treningmuligheter jo bedre vil disse mulighetene være, og dess mindre sjanse for at du brenner deg ut av kjedsomhet. For å hjelpe deg med å sortere tankene omkring alt dette nye så har jeg sett litt på hva som har vært kontra hva som kommer. Her skal jeg presentere noen innovative treningstrender og teknologier som sannsynligvis vil bli en hit, og samtidig kanskje klare å motivere deg til litt ekstra!

Crossfit vs Self-Limiting Movement
Bevegelse – enkelt og greit å kunne bevege seg atletisk uten begrensninger er en av de store trendene innenfor fitness. Jo bedre du kan bevege deg, jo mer sannsynlig er det at du vil ha mindre fett, mer muskler, bedre kondisjon og imponerende fleksibilitet. Naturligvis inneholder all trening bevegelse, men folk flest har mistet evnen til å bevege seg korrekt. Å sitte foran arbeidspulter foran datamaskiner skaper ubalanse i muskulaturen, dårlig holdning og følgelig dårlige bevegelsesmønstre når man trener.

Som et resultat av dette får du ikke så mye ut av treningen din som du kan samtidig som du øker sjansene for skader. Såkalat self-limiting trening er løsningen på dette. Dette er bevegelser som krever komplett engasjement, for å bruke et slik ord. Tenkt deg for eksempel at du skal dytte en tung slede eller gjennomføre en økt med inverted rows (at du f.eks. henger under bordplaten på stuebordet ditt og skal løfte deg opp). Hvis du ikke gjør disse øvelsene nær perfekt så klarer du sannsynligvis ikke å gjøre dem i det hele tatt. Hvis hoftene dine er for høye når du dytter slede så vil du ikke klare å flytte den, og hvis hoftene dine henger når du skal løfte deg opp så vil du ikke klare å komme helt opp. Så hva skjer? Du identifiserer svakhetene dine og jobber med å korrigere dem gjennom tilpasset trening.

Bevegelsesfokusert trening er allerede populært og kjent fra både eventyrrace, gjørmeløp og tv programmer som American Ninja Warrior – som du sikkert har sett på skjermen. Løyper som i sistnevnte tv-program er glimrende tester på hvilken form du er i, og det er jo ærlig talt litt som å se Spiderman bevege seg. På et nybegynnernivå dreier slike treningsklasser seg om inspirasjon fra bevegelsestrening assosiert med barnelek. Å kravle som en bjørn, klatre i trær og bære stokker er alle funksjonelle måter å bygge styrke, utholdenhet og bevegelse på, samtidig som treningen gir en redusert følelse av arbeid og betydelig mer som lek!

Personlig trenere byttes ut med online kurs
Å ha personlig trener på et helsestudio er noe som mange har prøvd og som mange fortsatt bruker. En av de nyere trendene er at man faktisk kan melde seg på kurs på nett og at disse er betydelig billigere enn å betale for en personlig trener på et helsestudio. Verden digitaliseres stadig mer og det er mer og mer nytt innhold å finne på nett. Faktisk viser det seg i undersøkelser at kursene på nett var mer effektive enn å dra til gymmen, og det var spesielt på dette som går på innlæring av ny kunnskap som var bra.

I stedet for å bli ‘tvunget’ til å velge en trener som finnes i det området du befinner deg i, noe som kan være ganske begrensende avhengig av hvor du bor, kan du finne den beste ressursen for deg på nett. Prisen er gjerne halvert på nett og da kan du i tillegg tenke på hvor godt utvalg du har! Når det er sagt: trening som dette legger større krav til deg for faktisk å få det gjennomført. Du har ikke ukentlige møter på treningssenteret hvor en fyr eller en dame står og jager på deg og teller repetisjoner!

Ofte inneholder imidlertid kurs som dette tilgang til forumer og mer til hvor flinke folk forteller om sine egne erfaringer, men som sagt: her må motivasjonen din være på topp!

Fitness-spilling vs Virtual Reality trening
Det er en god grunn til at den opphypede fitness-spillbølgen aldri tok helt av, og eksempler på dette er Nintendo Wii. Fitness-spill er elendige! Studier viser at man forbrenner marginalt flere kalorier på denne måten kontra vanlige videospill. Fremtiden innenfor dette treningssegmentet er sannsynligvis virtual reality. Man snakker her om å delta langt mer aktivt i spillene, og det kan være en spesiell 360 graders tredemølle som synkroniserer med spillet ditt og lar deg bli en del av det. Jakt på romvesener, fjellklatring eller rett og slett å følge en virtuell treningstime er på tur til å bli virkeligheten, og dette med VR-teknologi skal man virkelig følge med på. Du kan hoppe, løpe og bøye deg, og sensorene i plattformen vil tolke dine bevegelser ved hjelp av et par spesielle sko. Du kan bevege deg gjennom forskjellige landskaper og verdener og få opp hjerterytmen din like effektivt som en hvilken som helst annen trening. Kanskje frister det mer med en løpetur i fantastiske omgivelser eller i en spesiell by? Alt er mulig og det vil gi treningen din en helt ny dimensjon. Tenkt å løpe et maraton i antikkens Hellas!

Produktet jeg snakker om her er den velkjente Virtuix Omni, og denne er noen år gammel – men den har jeg ikke lagt merke til i Norge ennå. Var snakk om at den skulle komme i løpet av 2016, men det tror jeg ikke at har gjort.

Under ser du tredemøllen Omni fra Virtuix