Et minibryllup

Debatten om konfirmasjon fortsetter å storme i mediene og i dag er det bunaden som får gjennomgå.

Mange unge jenter føler nærmest at det har blitt et press om å ha på seg bunad når de konfirmeres, og at de som dukker opp i ‘vanlige’ penklær faktisk blir sett på som litt unormale bare på grunn av dette. En bunad koster i dag mellom 20-80.000 kroner og er derfor en enorm utgift for familien, så det er klart at dette er noe som kan skade en husholdnings økonomi – eller i hvert fall ha stor innvirkning på den.

En ung jente kom med følgende uttalelse til NRK om denne saken:

– Folk blir litt sjokkert hvis du ikke har det og lurer på hvorfor. Mange føler de blir sett ned på hvis de ikke har det og det er mye snakk om bunadene i konfirmasjonsperioden.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har flere ganger i den siste tiden vært ute og argumentert mot det vanvittige pengeforbruket i forbindelse med konfirmasjonene og sier nå at konfirmasjonen har blitt et minibryllup:

– Mange foreldre er redde for at barna deres skal føle seg utenfor og bukker derfor under for presset om å kjøpe bunad, selv om kanskje ikke økonomien tillater det. Mens man før gjerne hadde konfirmasjonen hjemme, med enkel servering, har det nå utviklet seg til å bli rene minibryllup.

Hun oppfordrer foreldrene til ikke å gi etter for kjøpepresset og understreker at konfirmantene i gjennomsnitt får gave fra foreldrene til en verdi av 10.200 kroner – og dette er utenom en eventuell bunad! Hun sier at man for all del ikke må søke om forbrukslån for å dekke disse utgiftene

Dette er det utvilsomt mange som gjør, men man skal allikevel være forsiktig med dette, og kanskje kan konfirmanten selv være med på å spare til dette formålet. Med en så stor utgift, og i tillegg en fest som skal arrangeres så kan konfirmasjonen bli en skikkelig økonomisk pine for mange foreldre.